The extra in the ordinary

By Catarina Guimarães

Buckinis, plain and with raw caramel ~ Buckinis simples e com caramelo cru

2 Comments

20140920-212317.jpg
(Please scroll down for english version)

Buckinis ou buckwheaties são um snack cru, delicioso e muito crocante de trigo sarraceno germinado.
Se ainda não conhecem bem o trigo sarraceno, fiquem descansados que não tem nada a ver com trigo e não tem glúten! Para ficarem a saber mais sobre este alimento fabuloso, podem ir aqui.
Estes buckinis têm um sabor suave a frutos secos torrados e são muito versáteis.
São uma óptima opção para comer em vez de Granola ou cereais de pequeno almoço. Dá para juntar a leites ou iogurtes vegetais, batidos, gelados fruta fresca ou até para comer sem mais nada. Eu como isto às mãos cheias! É melhor que pipoca!

20140921-151930.jpg
Eu gosto muito de buckinis simples (sem mais nada) mas também gosto de puxar pela criatividade e juntar outros ingredientes como várias sementes, fruta, xarope de ácer, especiarias, etc.
Costumo fazer 2 receitas diferentes de cada vez e guardo em frascos separados. Os buckinis aguentam imenso tempo se ficarem em recipientes fechados e assim tenho sempre disponível um docinho crocante e muitíssimo saudável para aquelas alturas em que a gulodice aparece.
Hoje escolhi partilhar a receita de buckinis simples e a receita com caramelo cru que é irresistível. Parece que estamos a comer chocolate super doce, mas sem qualquer pecado! Nem sequer leva açúcar!

20140927-210008.jpg
Ingredientes:
(Se possível, biológicos)
1 cup/chávena de trigo sarraceno cru
12 Tâmaras (sem xaropes adicionados)
3 ou 4 colheres de sopa com água
1 colher de sopa com canela em pó
1 colher de sopa com sumo de limão ou vinagre de cidra e água para demolhar

20140920-212214.jpg
Instruções:
~ Primeiro temos que demolhar o trigo sarraceno para depois ele germinar. Demolhar é um passo muitíssimo importante que não podem mesmo ignorar. Para mais informação sobre a importância deste processo, por favor leiam isto.
Basta juntar numa taça grande o trigo sarraceno, 3 cups/chávenas de água sumo de limão ou vinagre de cidra. Como estas sementes absorvem muita água, convém demolhar só uns minutinhos (entre 15 a 30 minutos) porque senão corremos o risco de ficar “afogado” e já não consegue germinar.

~ Depois, deitamos fora a água da demolha e lavamos com água limpa, esfregando muito bem, até deixar de sair sujidade das sementes.

~ A seguir deixamos as sementes num coador por cima de uma taça grande. Convém tapar com um pano de cozinha e deixar a taça num local onde não apanhe sol directamente.
Nos dias seguintes voltamos a passar por água de 8h em 8h horas e, regra geral, passadas 24h já começam a germinar. Eu costumo passar por água de manhã e depois à noite e no dia seguinte o trigo sarraceno já está com rebentos.
A germinação varia consoante o clima, por isso nalguns locais poderá ser mais acelerado do que noutros. Quando começarem a ver umas “caudas” a sair das sementes, já está. Para esta receita basta terem “caudas” pequeninas por isso nunca é preciso muitos dias.

20140920-212230.jpg
~ Depois começamos a tratar do caramelo cru. Basta pôr de molho as tâmaras para ficarem bem moles (1h ou 2h) e retiramos os caroços. Num processador de comida, trituramos as tâmaras e a canela com 3 ou 4 colheres de sopa de água da demolha para fazer uma pasta bem pegajosa.

~ Dividimos o trigo sarraceno germinado em 2 partes iguais.
Numa taça grande juntamos metade do trigo sarraceno germinado com esta pasta de caramelo. A outra metade vai ficar de lado porque não precisa de mais ingredientes – são os buckinis simples.

Voltamos à taça e misturamos tudo muito bem com uma colher. O objectivo é que todas as sementes fiquem cobertas com o caramelo.

20140921-151949.jpg
~ Por fim, pegamos num tabuleiro com papel vegetal e espalhamos o mais possível os buckinis com caramelo num dos lados do tabuleiro e os buckinis simples no outro lado.

~ Para ficarem crus usem um desidratador (46*C durante 6 a 8 horas) ou um forno (temperatura mínima durante cerca de 8 horas).
Também podem tostar no forno a cerca de 250*C durante 15/20 minutos (mas assim não podem ser considerados crus). Convém ficar de olho e ir mexendo com um garfo para ter a certeza que não queimam.

~ Os buckinis têm que ficar bem secos para poderem ser guardados sem ganhar bolor posteriormente.

20140920-214952.jpg
English:

Buckinis or buckwheaties are a raw, crunchy and delicious snack made with sprouted buckwheat. If you don’t know buckwheat, rest assured that it has nothing to do with wheat and doesn’t contain gluten. To learn more about this amazing food, please read this.
Buckinis have a soft flavor that remind me of roasted nuts and are quite versatile. It’s a great substitute for breakfast cereal or granola. You can eat it with veggie milk or yogurt, smoothies, ice cream, fresh fruit or just on it’s own. I eat this by the spoonful! It’s better than popcorn!

20140921-152008.jpg
I enjoy eating plain buckinis (with nothing else added) but I also love being creative and adding all kinds of ingredients like seeds, fruit, maple syrup, spices and so on.
Usually I make 2 different recipes at the same time and keep it in two different jars. Buckinis last a really long time in a closed container and it’s a wonderful and healthy way to always have a little something sweet when I have those cravings.
Today I’m sharing the recipe for the plain buckinis along with the recipe for the buckinis with raw caramel that I find very irresistible. It’s like eating something super sweet and chocolaty but with absolutely no sin! It doesn’t even have sugar!

20140927-204913.jpg
Ingredients:
(Organic if possible)
1 cup raw buckwheat groats
12 dates (without added syrups)
3 or 4 tablespoons of water
1 tablespoon of cinnamom powder
1 tablespoon of lemon juice or apple cider vinager and water to soak.

20140921-152120.jpg
Directions:
~ First we must soak the buckwheat groats. This is a very important step and can’t be ignored. If you need more info about soaking please click here.
Just place the buckwheat in a large bowl with 3 cups of water and the lemon juice or apple cider vinegar. In order for it to sprout we must soak it for a very short period of time (between 15-30 minutes) because buckwheat takes in a lot of water and can “drown” on it.

~ After soaking, throw away the soaking water and rinse very well with clean water, using your hands to wash it. Do this until no more dirt or goo comes of.

~ Now leave the groats in a strainer or colander on top of a large bowl. It’s best to cover it with a kitchen towel and leave it on a place without direct sunlight. We must rinse the buckwheat every 8 hours on the next days and usually, after 24 hours it will begin to sprout. I usually rinse it in the morning and at night and I’ll start seeing the sprouts the following day. Sprouting changes depending on the wheater, so it will take longer in some places.
When you start seeing little “tails” coming out of the buckwheat, it has started. For this recipe we only need tiny “tails” so we don’t need to wait a long time.

20140921-152223.jpg
~ Now we can start preparing the raw caramel. Just soak the dates until they get really soft (1h or 2h) and deseed them. Put them in a food processor with the cinnamom and 3 or 4 tablespoons of water (from the soaking). Blend until you get a gooey paste.

~ Divide the sprouted buckwheat in 2 and place half of it in a large bowl with the raw caramel. The other half can be set aside as it doesn’t need any more ingredients (it’s for the plain buckinis).
Back to the bowl – mix everything really well until every groat is covered in caramel.

20140920-212404.jpg
~ Finally, get a tray with parchment paper and spread the raw caramel buckinis in one side. Then spread the plain buckinis on the other side of the tray. Spread really well and as much as possible.

~ To keep the buckinis raw you can use a dehydrator (46*C for about 6-8 hours) or an oven (minimum temperature for about 8 hours).
You can also roast them in the oven (250*C for about 15-20 minutes) but they won’t be raw. Keep an eye on them and toss them around a bit using a fork to make sure nothing gets burnt.

~ Make sure the buckinis are completely dry before storing them in glass jars to make sure they won’t get moldy with time.

20140927-205939.jpg

Advertisements

2 thoughts on “Buckinis, plain and with raw caramel ~ Buckinis simples e com caramelo cru

  1. Wonderful, what a blog it is! This webpage gives valuable information to us,
    keep it up.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s