The extra in the ordinary

By Catarina Guimarães

Tropical green smoothie bowl ~ Taça de batido verde tropical

Leave a comment

20141101-151326.jpg
(Please scroll down for english version)

Por esta altura já toda a gente deve ter percebido que gosto muito de batidos verdes! É raro o dia em que não faço um, mas normalmente opto por beber de um frasco ou até directamente do jarro da liquidificadora.

Uma das coisas que nunca dispenso é comer sentada. Quando como em pé não aprecio tão bem a comida e parece que o meu estômago não se apercebe de que o estou a nutrir. Acabo por comer muito mais rapidamente mas sem grande consciência do que estou a fazer.

Por muito que coma quando estou em pé, o sinal de “estou cheia e satisfeita” parece não chegar ao cérebro.

Por isso, prefiro sentar-me sempre que faço uma refeição e nunca me esqueço de mastigar, mesmo que esteja a beber.

Algumas pessoas sentem o mesmo com os talheres – qualquer refeição sem talheres não sabe ao mesmo e parece que nunca as deixa totalmente satisfeitas. É por isso que algumas pessoas preferem comer os batidos verdes numa tigela ou taça como esta, usando uma colher.

Durante o verão, a minha querida amiga Catarina chegou a fazer as minhas receitas de batidos e comia tal como se fosse uma sopa. Nada mal pensado!

Eu prefiro comer comida crua durante o dia e ao jantar é que opto por alimentos cozinhados, sempre que possível.

Por isso, no outro dia em que não fiz um batido logo de manhã, preparei este para o meu almoço!

Eu sei que já estamos muito longe do verão para andar a comer fruta tropical mas eu não resisto! Tenho uma ligação emocional muito forte a este tipo de comida e de vez em quando tenho que matar saudades.

Mas um dos meus ingredientes favoritos nesta receita nem sequer é nada tropical – é a salsa!

Normalmente não ligamos nada à salsa e há muita gente que acha que é daquelas plantinhas que só servem para enfeitar o prato. Mas a verdade é que a salsa é óptima para a saúde!
É uma boa fonte de ferro e vitamina C (vitamina essencial para o nosso organismo absorve o ferro), vitamina B12, vitamina A, betacarotenos (antioxidantes), ácido fólico, clorofila, ácidos gordos essenciais e até proteína.

A salsa é um grande aliado do sistema imunitário porque combate infecções, limpa o sangue e promove o bom funcionamento do fígado e rins, melhora a digestão, contribui para a produção de estrogénio e ajuda a equilibrar o ciclo hormonal, entre muitas outras coisas.

Juntei buckinis porque me apetecia juntar algo crocante mas podem comer sem mais nada ou juntar mais fruta fresca por cima, por exemplo.

Esta receita fica com um sabor bastante forte a vegetais por isso não aconselho a quem seja principiante nisto dos batidos verdes. O ideal seria começarem por uns mais docinhos e leves como estes aqui.

20141101-151600.jpg
Ingredientes:
(Se possível, biológicos)
3 fatias de ananás
1/2 manga
3 cups/chávenas de espinafres
1 mão cheia de salsa
1 cup/chávena de água de côco
Opcional: 1 colher de sopa de sementes de cânhamo e/ou chia

Instruções:
Descascar a fruta e cortar em pedaços pequenos.
Juntar tudo numa liquidificafora ou processador de comida e triturar até ficar tudo cremoso, sem pedaços.

20141101-151412.jpg
English:

Probably by now you’ve realised how much I love green smoothies! Not a day goes by without me making one but I usually drink it from a mason jar or straight out of the blender.

But one thing that is important to me is to eat sitting down. If I eat standing up I don’t seem to enjoy my food as much and it almost feels like my stomach is not aware that it’s being nourished.
I end up eating a lot faster despite not being conscious of it.

No matter how much I eat when standing up, it seems the “I’m full and satisfied” info never gets to my brain.
So I do my best to sit when having a meal and I make sure I always chew my food, even if it’s in liquid form.

Some people feel this way about cutlery – any meal without using forks or spoons doesn’t feel like a real meal and it doesn’t seem to fill their stomach.
That’s one of the reasons some people like to enjoy green smoothies in bowls just like this one and eat it with a spoon.

During the summer, my lovely friend Catarina used to make my green smoothie recipes but she would eat them just as if they were soups. I think it’s a wonderful idea!

Whenever possible, I prefer raw food during the day and I’ll eat cooked food for dinner only. So the other day I made this tropical green smoothie bowl for my lunch!

I know it’s way to cold to be eating tropical fruit but I just can’t resist it. I have a strong emotional connection with it and every once in a while I miss it too much.

But one of my favorite ingredients in this recipe isn’t tropical at all- it’s parsley!

Parsley is quite underrated and some people even think it’s only good to use to garnish dishes. But parsley is wonderful for overall health!
It’s a rich source of iron, vitamin C (that our body needs to absorb iron), vitamin B12, vitamin A, beta carotene (antioxidants), folic acid, clorophyl, essential fatty acids and even protein
.

Parsley boosts the immune system, fights infection, cleans the blood and supports the liver and kidneys, improves digestion, contributes to the production of estrogen and helps to balance the hormone cycle, among many other things.

I topped the smoothie with buckinis because I was in the mood for something crunchy but you can eat it without it or you may add fresh fruit or seeds on top, for example.

This recipe is quite strong on the greens so I don’t recommend it if you’re not used to drinking green smoothies. If that’s your case, try some sweet and easy smoothies first, like this two here.

20141101-151625.jpg
Ingredients:
(Organic, if possible)
3 slices of pineapple
1/2 mango
3 cups with spinach
1 cup with coconut water
1 handful of parsley
Optional: 1 tablespoon with chia seeds and/or hemp hearts

Instuctions:
Peel off the fruit and chop it into small pieces. Put everything in a blender or food processor and blend untill you no longer see little pieces of pineapple.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s